Usvojena Odluka o evaluaciji Jedinstvene liste pomagala i endoproteza koja se obezbjeđuju na teret sredstava ZZO BPK

Da menadžment Zavoda, na čelu sa direktorom Halilović Salemom, ulaže svakodnevne napore kako bi poboljšao zdravstvenu zaštitu i općenito poboljšao status naših osiguranika svjedoči još jedan korak naprijed koji je učinjen u proteklom periodu.

Članom 2. Odluke o obimu prava osiguranih lica na korištenje ortopedskih i drugih pomagala  koja se obezbjeđuju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (“Službene novine BPK-a Goražde”, broj: 6/21 i 6/22) utvrđeno je da Zavod najmanje jednom godišnje vrši evaluaciju Liste što podrazumijeva usaglašavanje vrste pomagala sa liste sa potrebama osiguranih lica i usaglašavanje učešća Zavoda u odnosu na cijene na tržištu i finansijsko stanje Zavoda.

U skladu sa navedenim, usvojena je Odluka o evaluaciji Jedinstvene liste pomagala i endoproteza koja se obezbjeđuju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i ista je objavljena u Službenim novinama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Odluka je stupila na snagu i kao takva proizvodi pravno dejstvo od dana objave (21.05.2024.godine).

Uvažavajući u prvom redu potrebe osiguranika Zavoda, ovom Odlukom napravljen je značajan iskorak kada je riječ o visini učešća osiguranika u nabavci ortopedskih pomagala.

Novom Odlukom nisu uvrštena nova ortopedska pomagala, ali je znatno povećano učešće Zavoda u nabavci pojedinih ortopedskih pomagala. Shodno činjenici da smo svjedoci svakodnevnom rastu cijena na tržištu kako osnovnih tako i svih drugih namirnica, a kako je i na polju ortopedskih pomagala u proteklom periodu došlo do znatnih povećanja cijena donesena je nova Odluka. Važno je napomenuti da je došlo i do smanjena učešća Zavoda u cijeni ortopedskog pomagala “proteza za exartikulaciju koljenog zgloba”, jer je cijena na tržištu bila znatno manja u odnosu na cijenu koja je definisana Listom ortopedskih pomagala.

Također, važno je napomenuti, do stupanja na snagu ove Odluke primjenjivat će se cijene koje su bile na snazi do stupanja iste, shodno tome sva ortopedska pomagala koja su izdata prije objave će se refundirati u iznosu koji je važio do datuma objave predmetne Odluke.

Koje su izmjene uvrštene na gore navedenu Odluku možete pogledati na sljedećem linku.